Αγκινάρα-Artichoke

Περιγραφή

Η αγκινάρα (Cynara Scolymus) είναι ένα πολυετές φυτό της οικογένειας των Αστεροειδών (Asteraceae), που φύεται συνήθως στη Νότια Ευρώπη και Βόρεια Αφρική. Καλλιεργήθηκε αρχικά από τους Αιγύπτιους και κατόπιν ήρθε στην Ευρώπη, ενώ σήμερα καλλιεργείται ευρέως. Ο Θεόφραστος, μαθητής του Αριστοτέλη, ήταν από τους πρώτους που περιέγραψαν λεπτομερώς το φυτό ενώ κατά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οι αριστοκράτες Ρωμαίοι την απολάμβαναν ως ορεκτικό και ενισχυτικό της χώνευσης. Το φυτό της αγκινάρας έχει μια μακρά ιστορία και οι ευεργετικές της ιδιότητες ενέπνευσαν τους ερευνητές για περαιτέρω  διερεύνηση.

Δράση-χρήση        

Η αγκινάρα εκτός από ένα νόστιμο λαχανικό αποτελεί μια θρεπτική και υγιεινή τροφή με πολύτιμες ιδιότητες. Ο πολτός από φύλλα αγκινάρας περιέχει κυναρίνη, μια αντιοξειδωτική πολυφαινόλη, που αυξάνει τη ροή της χολής και η συλιμαρίνη, συστατικό που βρίσκεται επίσης στο γαϊδουράγκαθο. Ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένα ευρύ φάσμα ουσιών συντελεί για τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες της αγκινάρας 1.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα πικρών συστατικών που περιέχουν τα φύλλα και ο χυμός της, η αγκινάρας θεωρείται ως τονωτικό του συκωτιού με χολαγωγό και διουρητική δράση. Οι φυτοθεραπευτές συνιστούσαν αγκινάρα σε όσους υπέφεραν από ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, κολικούς του συκωτιού, των νεφρών, αρθρίτιδα, ρευματισμούς και έκζεμα αλλά και για καρδιοτονωτική δράση 2,3. Πολυάριθμες μελέτες υποστηρίζουν την ευεργετική της δράση για υγιές συκώτι, πεπτικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια 

Η αγκινάρα,πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, Κ, C, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυσικά σε φυτικές ίνες, είναι ασφαλές τρόφιμο, που χρησιμοποιείται από το 400 π.Χ., ενώ ημερήσια δοσολογία δεν έχει θεσπιστεί. Μελέτη που έγινε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι αγκινάρες έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό και κατέχουν την έβδομη θέση αναφορικά με τα επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχονται σε 1.000 διαφορετικά τρόφιμα. Μερικά από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στις αγκινάρες είναι η ρουτίνη, οι ανθοκυανίνες, η κυναρίνη και η λουτεολίνη.

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με Αγκινάρα

Οι αγκινάρες προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Υγιές συκώτι

Το συκώτι παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού, καθώς μέσω ενός πολύπλοκου μηχανισμού διασπά τοξίνες, αλκοόλ και φάρμακα και προετοιμάζει τη διαδικασία απομάκρυνσής τους από το σώμα. Επομένως ακόμη και μικρές διαταραχές στη λειτουργία του μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η αγκινάρα μπορεί να αναγεννήσει τον ηπατικό ιστό και έχει ηπατοπροστατευτική δράση 4,5.

Βελτίωση πεπτικής λειτουργίας

Η αγκινάρα μπορεί να βελτιώσει γενικά την πεπτική λειτουργία καθώς και τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Μελέτη που διεξήχθη στη Βρετανία έδειξε ότι η αγκινάρα εξισορροπεί την πέψη, βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων και γενικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου 6. Σύμφωνα με μελέτες η αγκινάρα έχει θετικά αποτελέσματα στη μείωση των συμπτωμάτων φουσκώματος, ναυτίας και στομαχόπονου που συνδέονται με τη δυσπεψία 7,8,9,10.

Καλή καρδιαγγειακή υγεία

Σκευάσματα αγκινάρας μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη-LDL) ενώ αυξάνουν τα επίπεδα της HDL-καλής χοληστερόλης σύμφωνα με μελέτες 11,12,13,14. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η αγκινάρα μπορεί να εμποδίσει την αθηροσκλήρυνση και στεφανιαία καρδιακή νόσο 14.

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις                                    

Άτομα με αλλεργία σε φυτά όπως ο κατιφές, η μαργαρίτα μπορεί να είναι αλλεργικά και στην αγκινάρα.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

LiverAde

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Speroni E, Cervellati R, Govoni P, et al. 2003: Efficacy of different Cynara Scolymus preparations on liver complaints. J. Ethnopharmacology Jun;86(2-3):203-11

Τα βότανα και η υγεία μας. Μaurice Messegue

Ben Salem M, Affes H, Ksouda K, Dhouibi R, Sahnoun Z, Hammami S, Zeghal KM.Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits. Plant Foods Hum Nutr. 2015 Dec; 70(4):441-53. doi: 10.1007/s11130-015-0503-8

Mehmetick G, Ozdemirler G, Koçak-Toker N, Cevikbaş U, Uysal M. 2008.Effect of pretreatment with artichoke extract on carbon tetrachloride-induced liver injury and oxidative stress. Exp Toxicol Pathol, 60(6):475-80.

Miccadei S, Di Venere D, Cardinali A, Romano F, Durazzo A, Foddai MS, Fraioli R, Mobarhan S, Maiani Gl. Antioxidative and apopotic properties of polyphenolic extracts of edible part of artichoke (Cynara scolymus L.) on cultured rat hepatocytes and on human hepatoma cells. Nutr Cancer. 2008; 60(2):276-83.

Bundy R, Walker AF, Middleton RW, Marakis G, Booth JC. Artichoke leaf extract reduces symptom and improves quality of life in otherwise healthy volunteers suffering from concomitant dyspepsia: a subset analysis. J. Altern Complement Med. 2004; 10(4): 667-9.

Wegener T, Fintelmann V. Pharmacological properties and therapeutic profile of artichoke (Cynara Scolymus L.). Wien Med Wolchenschr. 1999;14(8-10):241-7

Sannia A1. [Phytotherapy with a mixture of dry extracts with hepato-protective effects containing artichoke leaves in the management of functional dyspepsia symptoms]. Minerva Gastroenterol Dietol. 2010 Jun; 56(2):93-9.

Holtmann G, Adam B, et al. Efficacy of Artichoke leaf extract in the treatment of patients with functional dyspepsia: a six-week placebo-controlled, double blind, multicenter trial. Aliment Pharmacol Ther. 2003; 18(11-12):1099-105

Marakis G, Walker AF, et al. Artichoke leaf extract reduces mild dyspepsia in an open study. Phytomedicine. 2002; 9(8):694-9

Bundy R, Walker AF, Middleton RW, Wallis C, Simpson HC. Artichoke leaf extract reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: a randomized, double blind placebo controlled trial. Phytomedicine. 2008; 15(9): 668-75

Skarpanska-Steijnborn A, et al. The influence of supplementation with artichoke (Cynara scolymus L.) extract on selected redox parameters in rowers. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2008; 18(3):313-27

Lupattelli G, Mrchesi S, et al. Artichoke juice improves endothelial function in hyperlipemia. Life Sci. 2004; 76(7): 775-82

Englisch W, Beckers C, et al. Efficacy of Artichoke dry extract in patients with hyperliposteinemia. Arzneimittelforschung. 2000;50(3):260-5.