ACAI BERRIES

Περιγραφή

Το Acai (Euterpe oleracea Mart) είναι ένα ψηλό, λεπτό φοινικόδεντρο  που φύεται σε περιοχές του Αμαζονίου, όπου από τους ντόπιους ονομάζεται ως το «δένδρο της ζωής». Το Acai παράγει βρώσιμους καρπούς (Acai berries), που μοιάζουν με σκουρόχρωμα μωβ σταφύλια.

Δράση-χρήση

Το σκούρο μωβ χρώμα φρούτων Acai berries, οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, πολύτιμη ομάδα πολυφαινολών. Συγκεκριμένα ο καρπός του είναι πλούσιος σε προανθοκυανιδίνες, ρεσβερατρόλη και μια σειρά λιγότερο γνωστών φλαβονοειδών ουσιών 1,2. Επιπλέον ο καρπός των acai berries περιέχει σημαντική ποσότητα αμινοξέων, φυτικών ινών, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, σιδήρου και βιταμίνης C και E. Το Acai χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη Βραζιλία και στο Περού ως καθαριστικό του αίματος και για ανακούφιση σε περιπτώσεις διάρροιας, πυρετού, ηπατικών παθήσεων και άλλων διαταραχών. Ο διάσημος Αμερικανός επιστήμονας Dr. Perricone MD, θεωρεί το Acai ως μια από τις πιο θρεπτικές τροφές παγκόσμια και το ονομάζει ως «superfood» (υπερτροφή).

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια 

Ημερήσια δόση για το Acai δεν έχει ορισθεί. Στη Βραζιλία το φρούτο Acai αποτελεί βασική τροφή εδώ και αιώνες και καταναλώνεται ευρέως συνήθως ως χυμός ή πολτός.

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με Acai Berries

  • Αντιοξειδωτική δράση-Αντιγήρανση

Χάρη στη πλούσια περιεκτικότητά του σε φυτοχημικές ουσίες (ανθοκυανιδίνες και προανθοκυανιδίνες) το Acai έχει αξιοσημείωτη δράση στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών 3. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες και δρα κατά της πρόωρης γήρανσης 4,5.

  • Διαχείριση βάρους

Το Acai berry σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες εκτός από την θρεπτική του αξία, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους. Χάρη στα αντιοξειδωτικά συστατικά του βοηθά το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες και χημικές ουσίες που έχουν συσσωρευθεί στον οργανισμό. Αυτή η απομάκρυνση έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη υγεία και εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Πιλοτική μελέτη που διεξήχθη στην Αμερική, είχε ως στόχο την αξιολόγηση της δράσης του πολτού από το φρούτο Acai berries  αναφορικά με τους παράγοντες επικινδυνότητας για μεταβολικές διαταραχές σε υγιή υπέρβαρα άτομα. Σύμφωνα με μελέτες μείωση των αντιδραστικών ριζών οξυγόνου μπορεί να συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών οδών που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο σύνδρομο 6. Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση Acai μείωσε τα επίπεδα του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου 7.

 

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις

Το Acai berry είναι πλούσια πηγή σε φυτοστερόλες (β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη και σιγμαστερόλη), που αποτελούν σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων 8. Επιπλέον χάρη στην αντιοξειδωτική του ικανότητα, ο χυμός Acai σε ορισμένες περιοχές της Βραζιλίας είναι δημοφιλής στην θεραπεία καρδιαγγειακών νόσων καθώς και σε άλλες διαταραχές που σχετίζονται με φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το Acai berry εμποδίζει την παραγωγή νιτρικού οξέος, ελεύθερη ρίζα ταυτισμένη με το καρδιαγγειακό σύστημα 9, 10. Το Acai berry σύμφωνα με μελέτες θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση καθώς αναχαιτίζει το ένζυμο κυκλοοξυγενάση (COX) 3.

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις                                                                                                       

Το Acai berry έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια χωρίς αντενδείξεις ως βρώσιμο φρούτο στη Νότια Αμερική, ενώ ο χυμός του είναι ένα δημοφιλές τρόφιμο χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και κυκλοφορεί ευρέως ανά τον κόσμο.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

Kcaligram Day & Night  (πράσινο δισκίο)

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Neida S, Elba S: characterization of the acai or manca (Euterpe oleracea Mart): a fruit of the Amazon. Arch Latinoam Nutr.2007 Mar;57(1):94-8.

Schauss AG, et al. Phytochemical and nutrient composition of the freeze-dried amazonian palm berry, Euterpe oleracea Mart -acai. J Agric Food Chem.2006 Nov 1;54(22):8598-603.

Schauss AG, et al. Antioxidant capacity and other bioactives of the freeze-dried Amazonian palm berry, Euterpe oleracea Mart (acai).J Agric Food Chem.2006 Nov 1;54(22):8604-10.

Lichtenthaler R, Rodrigues RB, Maia JG, Papagiannopoulos M, Fabricius H, Marx F. Total oxidant scavenging capacities of Euterpe oleracea Mart. (Acai) fruits. Int J Food Sci Nutr. 2005;56:53–64.

Mertens-Talcott SU, Rios J, Jilma-Stohlawetz P, Pacheco-Palencia LA, Meibohm B, Talcott ST. et al. Pharmacokinetics of anthocyanins and antioxidant effects after the consumption of anthocyanin-rich acai juice and pulp (Euterpe oleracea Mart.) in human healthy volunteers. J Agric Food Chem. 2008;56:7796–7802.

Roberts CK, Sindhu KK.Oxidative stress and metabolic syndrome. Life Sci. 2009;84:705–12

Udani JK1, Singh BB, Singh VJ, Barrett ML. Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: a pilot study. Nutr J. 2011 May 12;10:45. doi: 10.1186/1475-2891-10-45.

Yamaguchi KK1, Pereira LF1, Lamarão CV1, Lima ES2, da Veiga-Junior VF3. Amazon acai: chemistry and biological activities: a review. Food Chem. 2015 Jul 15;179:137-51.

Matheus ME et al 2006. Inhibitory effects of Euterpe oleracea Mart on nitric oxide production and iNOS expression. J. Ethopharmacol 2006 Sep 19;107(2):291-6

Bian K, Doursout MF, Murad F. Vascular system: role of nitric oxide in cardiovascular diseases. J. Clin Hypertens (Greenwich) 2008 Apr;10(4):304-10.