Garcinia Cambogia

Περιγραφή

H Garcinia Cambogia (γκαρσίνια η καμποτζιανή), γνωστή και ως Malabar tamarind, είναι ένα φρούτο που ευδοκιμεί στη Νοτιοανατολική Ασία (Ινδονησία, Ινδία), όπου χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ως καρύκευμα και αρωματικό συστατικό αντί για ταμάρινθο ή λεμόνι, αλλά και λόγω του ότι κάνει τα γεύματα πιο χορταστικά 1,2. Ο καρπός της επίσης χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις ευεργετικές του ιδιότητες στη διαδικασία της πέψης.

Δράση-χρήση                                                                                                                              

Το ενεργό συστατικό του εκχυλίσματος της Garcinia Cambogia είναι το υδροξυκιτρικό οξύ (HCA), στενός συγγενής του κιτρικού οξέος, που δίνει τη χαρακτηριστική ξινή γεύση στα εσπεριδοειδή. Το HCA έχει την ιδιότητα να αναστέλλει τη λιπογένεση, μια διαδικασία στην οποία οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε λίπος στο σώμα, μέσω της αναστολής του ενζύμου ΑΤΡ κιτρικής λυάσης στα κύτταρα 3,4,5,6. Αυτή η διαδικασία συντελεί στην οξείδωση της περίσσειας ποσότητας υδατανθράκων στο σώμα, προάγοντας την αποθήκευση γλυκογόνου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να παίξει ένα ρόλο στην καταστολή της όρεξης 7. Επιπλέον μελέτη κατέδειξε ότι το HCA κατέστειλε το αίσθημα της πείνας, αυξάνοντας την απελευθέρωση και διαθεσιμότητα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διατροφική συμπεριφορά και τον έλεγχο της όρεξης 8,9. Έχει επίσης αναφερθεί ότι το HCA μπορεί να μειώσει τη λεπτίνη του ορού σύμφωνα με μελέτη σε ανθρώπους 10.

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια                                                                

Επιστημονικές μελέτες αναφορικά με το μηχανισμό δράσης και ασφάλειας της Garcinia Cambogia και του ενεργού της συστατικού HCA, συνηγορούν για την ασφάλεια χρήσης τους ως διατροφικά συστατικά, με ανώτατη ημερήσια δόση έως 2800mg 11                                                                           

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με Garcinia Cambogia

  • Διαχείριση σωματικού βάρους

Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι το HCA βοηθά στην απώλεια βάρους13,14 συμβάλλοντας στη μείωση της μετατροπής των υδατανθράκων της τροφής σε αποθηκευμένο λίπος, επιτρέποντας έτσι στο σώμα να αφομοιώσει όχι μόνο λιγότερο λίπος αλλά επιπλέον να χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες με τη μορφή γλυκογόνου, ως αποθεματικό άμεσης ενέργειας για τον οργανισμό. Παράλληλα σύμφωνα με μελέτες το HCA συμβάλλει στην καταστολή της όρεξης15, καθώς βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σεροτονίνης 8. Η μείωση της πείνας ως γνωστόν συμβάλλει στην αποφυγή «διατροφικών πειρασμών» όπως είναι τα τσιμπολογήματα ενδιάμεσα στα γεύματα, με αποτέλεσμα την πρόσληψη λιγότερων θερμίδων 15, που οδηγεί σε μείωση βάρους. Επιπλέον μελέτη έδειξε ότι το HCA μπορεί να αυξήσει τη καύση λίπους σε αθλητές 16.

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις     

Στις περισσότερες μελέτες, εκτός από ελαφρά συμπτώματα πονοκεφάλου, ναυτίας ή γαστρεντερικών διαταραχών, δεν υπήρξαν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες μεταξύ λήψης HCA και εικονικού σκευάσματος 9,12.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

Kcaligram Day & Night  (πορτοκαλί δισκίο)

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Lim TK. Edible Medicinal and Non-Medicinal Plants. Vol. 2. Heidelberg, Germany: Springer; 2012. (Fruits).

Sergio W. A natural food, the Malabar Tamarind, may be effective in the treatment of obesity. Medical Hypotheses. 1988;27(1):39–40.

Watson J.A., Fang M, Lowenstein J.M., Arch Biochem Biophys., 135,209 (1969).

Lowenstein J.M., Effect of Hydroxycitrate on Fatty acid synthesis by rat liver in vivo. The Journal of Biological Chemistry, vol 246, No3,issue Feb 10, 629-632, 1971.

Sullivan AC, Singh M, Srere PA, Glusker JP. Reactivity and inhibitor potential of hydroxycitrate isomers with citrate synthase, citrate lyase, and ATP citrate lyase. Journal of Biological Chemistry. 1977;252(21):7583–7590.

Triscari J, Sullivan AC. Comparative effects of (−)-hydroxycitrate and (+)-allo hydroxycitrate on acetyl CoA carboxylase and fatty acid and cholesterol synthesis in vivo. Lipids. 1977;12(4):357–363

Sullivan AC, Triscari J, Hamilton JG, Miller ON. Effect of (−)-hydroxycitrate upon the accumulation of lipid in the rat: II. Appetite. Lipids. 1974;9(2):129–134.

Ohia SE, Awe SO, LeDay AM, Opere CA, Bagchi D. Effect of hydroxycitric acid on serotonin release from isolated rat brain cortex. Research Communications in Molecular Pathology and Pharmacology. 2001;109(3-4):210–216.

Ohia SE, Opere CA, LeDay AM, Bagchi M, Bagchi D, Stohs SJ. Safety and mechanism of appetite suppression by a novel hydroxycitric acid extract (HCA-SX) Molecular and Cellular Biochemistry. 2002;238(1-2):89–103.

Preuss HG, Bagchi D, Bagchi M, Rao CVS, Dey DK, Satyanarayana S. Effects of a natural extract of (−)-hydroxycitric acid (HCA-SX) and a combination of HCA-SX plus niacin-bound chromium and Gymnema sylvestre extract on weight loss. Diabetes, Obesity and Metabolism. 2004;6(3):171–180.

Li Oon Chuah, Swee Keong Yeap, Wan Yong Ho, Boon Kee Beh, Noorjahan Banu Alitheen, In Vitro and In Vivo Toxicity of Garcinia or Hydroxycitric Acid: A Review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Vol 2012 (2012), Article ID 197920.

Stohs SJ, Lau FC, Kim D, Kim SU, Bagchi M, Bagchi D. Safety assessment of a calcium-potassium salt of (−)-hydroxycitric acid. Toxicology Mechanisms and Methods. 2010;20(9):515–525.

Onakpoya I1, Hung SK, Perry R, Wider B, Ernst E. The Use of Garcinia Extract (Hydroxycitric Acid) as a Weight loss Supplement: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Clinical Trials. J Obes. 2011;2011:509038.

Roongpisuthipong C, Kantawan R, Roongpisuthipong W. Reduction of adipose tissue and body weight: effect of water soluble calcium hydroxycitrate in Garcinia atroviridis on the short term treatment of obese women in Thailand. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16(1):25-9.

Westerterp-Plantenga MS1, Kovacs EM. The effect of (-)-hydroxycitrate on energy intake and satiety in overweight humans. Int J Obes Relat Metab Disord. 2002 Jun;26(6):870-2.

Lim K1, Ryu S, Ohishi Y, Watanabe I, Tomi H, Suh H, Lee WK, Kwon T. Short-term (-)-hydroxycitrate ingestion increases fat oxidation during exercise in athletes.

J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2002 Apr;48(2):128-33.