Green Coffee – Πράσινος Καφές

Περιγραφή

Το εκχύλισμα πράσινου καφέ προέρχεται από φυσικά πράσινα φασόλια του γνωστού φυτού του καφέ τα οποία όμως δεν έχουν υποστεί τη διαδικασία ψησίματος (καβούρντισμα). Οι ακατέργαστοι κόκκοι καφέ συνιστούν το πράσινο καφέ.

Δράση-χρήση                                                                                                             

Ο πράσινος καφές περιέχει το πολύτιμο συστατικό χλωρογενικό οξύ σε πολύ υψηλή περιεκτικότητα και βιοδιαθεσιμότητα 1, το οποίο μειώνεται κατά τη διαδικασία καβουρντίσματος για την παραγωγή του κοινού καφέ 2. Το χλωρογενικό οξύ, πλούσια πηγή πολυφαινολικών ενώσεων, έχει την ιδιότητα να διεγείρει τον μεταβολισμό, μειώνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων στο γαστρεντερικό σύστημα, που ελαττώνει το σάκχαρο του αίματος και την αύξηση της ινσουλίνης.

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια                                                                                   

Ο καφές χρησιμοποιείται από τον 11ο αιώνα σε χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου επίσης χρησιμοποιείτε για την θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών. Στην Ευρώπη ο καφές εισήχθη ως ρόφημα με τονωτικές ιδιότητες για το νευρικό σύστημα κατά τον 16ο αιώνα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το εκχύλισμα πράσινου καφέ φαίνεται να έχει ένα αρκετά καλό προφίλ ασφάλειας. Ο πράσινος καφές έχει πρόσφατα ανακαλυφθεί ως μια υγιεινή τροφή με ευεργετικές ιδιότητες. Επιπλέον ο πράσινος καφές έχει το πλεονέκτημα ότι περιέχει πολύ χαμηλότερη ποσότητα καφεΐνης, που απελευθερώνεται πολύ αργά αλλά σταθερά, συγκριτικά με τον κανονικό καβουρντισμένο καφέ.

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με Πράσινο καφέ        

  • Απώλεια σωματικού βάρους

 Η σχέση του εκχυλίσματος πράσινου καφέ με την απώλεια βάρους οφείλεται στο ενεργό συστατικό χλωρογενικό οξύ, το οποίο θεωρείται ότι επηρεάζει τον τρόπο με το οποίο ο οργανισμός διαχειρίζεται το σάκχαρο του αίματος και τον μεταβολισμό.  Το χλωρογενικό οξύ, έχει την ιδιότητα να καταστέλλει τη δράση του ενζύμου glucose-6-phosphatase, υπεύθυνου για τον βαθμό παραγωγής σακχάρου στο ήπαρ, το οποίο ως εκ τούτου επιβραδύνει την απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα. Έτσι όταν το σώμα δεν έχει επαρκή ποσότητα λίπους, αρχίζει να μετατρέπει το αποθηκευμένο λίπος σε χρήσιμη ενέργεια. Η διαδικασία αυτή αυξάνει ανάλογα με τον μεταβολισμό του οργανισμού, αυξάνοντας τη διαδικασία της καύσης του λίπους και επομένως την απώλεια βάρους. Ως αποτέλεσμα επίσης αυξάνεται η ενέργεια του σώματος και βελτιώνεται η γενική υγεία, ενώ συγχρόνως αντισταθμίζεται η αίσθηση της όρεξης, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Σύμφωνα με μελέτη, το εκχύλισμα πράσινου καφέ, πλούσιο σε χλωρογενικό οξύ, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη μάζα σώματος και σωματικού λίπους, καθώς φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στην απορρόφηση και χρησιμοποίηση της γλυκόζης από τη διατροφή. Τα αποτελέσματα της διπλής τυφλής κλινικής μελέτης 3, διάρκειας 12 εβδομάδων, έδειξαν ότι η χρήση πράσινου καφέ είχε ως αποτέλεσμα μείωση βάρους 5,4kg συγκριτικά με 1,7kg από την χρήση κανονικού στιγμιαίου καφέ. Επιπλέον έχουν διεξαχθεί μελέτες σε υπέρβαρα άτομα, σχετικές με την διερεύνηση  της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εκχυλίσματος πράσινου καφέ, με θετικά αποτελέσματα στη μείωση του βάρους και της μάζας του σώματος 4,5.

  • Πρόληψη ανάκτησης βάρους

Tο εκχύλισμα πράσινου καφέ φαίνεται να επηρεάζει ευνοϊκά το μεταβολισμό του λίπους 6, καταστέλλοντας την απορρόφηση και αποθήκευση διατροφικού λίπους, καθώς και τη μείωση κοιλιακού λίπους που οδηγεί σε παρεμπόδιση επανα-πρόσληψης βάρους.

  • Διατήρηση ομαλών επιπέδων σακχάρου

Tο εκχύλισμα πράσινου καφέ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών 3, δείχνει ότι έχει θετική επίδραση στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και στη μείωση της συγκέντρωσης σακχάρου στο αίμα 6.

  • Υπέρταση

 Κλινικές μελέτες8,9,10 έδειξαν ότι η πρόσληψη πράσινου καφέ, μπορεί να μειώσει την ήπια υπέρταση.

  • Αντιοξειδωτική δράση

Ο πράσινος καφές χάρη στο χλωρογενικό οξύ, πλούσια πηγή πολυφαινολών, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που όχι μόνο αντικρούουν τις ελεύθερες ρίζες αλλά επιπλέον εμποδίζουν τη δράση του ενζύμου τυροσινάση, που εμπλέκεται στην δημιουργία κηλίδων λόγω ηλικίας 11.

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις                                                                                            

Ο πράσινος καφές φαίνεται να είναι ασφαλής βάση των μέχρι στιγμής μελετών που έχουν γίνει σε ανθρώπους, καθώς δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

Kcaligram Day & Night (πράσινο δισκίο)

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Farah A, Monteiro M, Donangelo CM, Lafay S. 2008: Chlorogenic acids from green coffee extract are highly bioavailable in humans. J. Nutr.2008 Dec;138(12):2309-15.

Moon JK, Yoo HS, Shibamoto T. Role of roasting conditions in the level of chlorogenic acid content in coffee beans: correlation with coffee acidity. J Agric Food Chem. 2009 Jun 24;57(12):5365-9.

Thom E. The effect of chlorogenic acid enriched coffee on glucose absorption in healthy volunteers and its effect on body mass when used long-term in overweight and obese people. J Int Med Res. 2007 Nov-Dec;35(6):900-8.

Oguri K, Shimoda H, Yamamoto T, 2004:8-week clinical study on the effect of green coffee bean extract on women with mild obesity (unpublished study).

Vinson JA1, Burnham BR, Nagendran MV. Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the efficacy and safety of a green coffee bean extract in overweight subjects. Diabetes Metab Syndr Obes. 2012;5:21-7.

Shimoda H, Seki E, Aitani M. Inhibitory effect of green coffee bean extract on fat accumulation and body weight gain in mice. BMC Complementary and Alternative Medicine. 2006;6, article 9.

Onakpoya I, Rohini T, Edzard E. The Use of Green Coffee Extract as a Weight Loss Supplement: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Clinical Trials.Gstroenetrology Res Pract 2011:382852.

Watanabe T1, Arai Y, Mitsui Y, Kusaura T, Okawa W, Kajihara Y, Saito I. The blood pressure-lowering effect and safety of chlorogenic acid from green coffee bean extract in essential hypertension. Clin Exp Hypertens. 2006 Jul;28(5):439-49.

Ochiai R, Jokura H, Suzuki A, et al. Green coffee bean extract improves human vasoreactivity. Hypertens Res 2004;27:731-7.

Kozuma K, Tsuchiya S, Kohori J, et al. Antihypertensive effect of green coffee bean extract on mildly hypertensive subjects. Hypertens Res. 2005 Sep;28(9):711-8. View abstract.

Zhao Y1, Wang J, Ballevre O, Luo H, Zhang W. Antihypertensive effects and mechanisms of chlorogenic acids. Hypertens Res. 2012 Apr;35(4):370-4.

Iwai K, Kishimoto N, Kakino Y, Mochida K, Fujita T. In vitro antioxidative effects and tyrosinase inhibitory activities of seven hydroxycinnamoyl derivatives in green coffee beans. J.Agric.Food Chem. 7-28-2004;52(15):4893-4898.