Shitake

Περιγραφή                                                                                                                                    

Τα μανιτάρια Shiitake είναι ένας εδώδιμος μύκητας (Lentinus edodes) που ανήκει στην οικογένεια Agaricales (γνωστή ως Marasmiaceae). Το ιαπωνικό όνομα “shiitake” μεταφράζεται από τα ιαπωνικά, “shi” που αναφέρεται σε δέντρο στο οποίο αυτά τα μανιτάρια αρχικά αυξήθηκαν, ενώ οι “také” που σημαίνει απλά μανιτάρι. Φυτρώνει σε διάφορα φυλλώδη κατά προτίμηση σκληρά δασώδη δέντρα και έχει ένα σκούρο καφέ καπάκι. Τα μανιτάρια, shiitake είναι πολύ πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες (Β1, Β2, Β6, D) ανόργανα άλατα (Κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο) και ιχνοστοιχεία. Στη Κίνα έχουν χρησιμοποιηθεί διατροφικά για περισσότερα από 6.000 χρόνια. Τα μανιτάρια Shiitake αποτελούν σύμβολο της μακροζωίας στην Ασία, καθώς οι ιδιότητές τους προάγουν την υγεία και μακροζωία.

Αυτό το ιδιαίτερο είδος είναι η δεύτερη ποικιλία μανιταριών που καλλιεργείται πιο συχνά στον κόσμο, καθώς η έρευνα έχει δείξει ότι η προσθήκη μανιταριών shiitake στη διατροφή προσφέρει σημαντικά οφέλη, καθώς είναι πλούσια πηγή σεληνίου, σιδήρου, φυτικών ινών, πρωτεϊνών και βιταμινών Β και C.

Δράση-χρήση        

Η έρευνα δείχνει ότι τα shiitake είναι πολύτιμα στην ανοσοθεραπεία, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνοντας την ικανότητα του σώματος να αποκρούσει μολύνσεις ιών ενώ είναι ωφέλιμα και στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης 1.
Η ειδική δράση των πολυσακχαριτών που βρίσκονται στα μανιτάρια είναι η ενεργοποίηση των μακροφάγων και Τ-λεμφοκυττάρων, η διέγερση της ιντερφερόνης (κυτταρική πρωτεΐνη που παράγεται ως απόκριση σε λοίμωξη και δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη του ιού), και η συνολική αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης.

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια 

Τα μανιτάρια Shiitake είναι καλλιεργήσιμα και χρησιμοποιούνται ευρέως στη διατροφή, καθώς η λήψη τους είναι ασφαλής.

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με Shitake

Τα μανιτάρια Shiitake έχουν φυσικές αντι-ιϊκέςκαι και ανοσοτονωτικές ιδιότητες καθώς  χρησιμοποιούνται διατροφικά για την καταπολέμηση των ιών, τη μείωση της χοληστερόλης και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Επιστημονική έρευνα στην Ιαπωνία έχει δείξει ότι το συστατικό Lentinan και άλλοι πολυσακχαρίτες που υπάρχουν στα μανιτάρια Shiitake ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού αυξάνοντας την ανθεκτικότητά του σε μολύνσεις 2,3.

Μείωση χοληστερόλης

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι η ουσία eritadenine που βρίσκεται στα μανιτάρια Shiitake μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συγκέντρωση της χοληστερόλης στο πλάσμα του αίματος 4,5.

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις                                                                                  

Δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπιδράσεις. Άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, έγκυοι και θηλάζουσες θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

RoyalTonic

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Kenneth Jones. Shiitake: The Healing Mushroom. 1994

Wasser SP. Shiitake (Lentinus edodes). Encyclopedia of Dietary Supplements; 2005: DOI: 100.108/E-EDS-120024880

Dai X, Stanilka JM, Rowe CA, Esteves EA, Nieves C Jr, Spaiser SJ, Christman MC, Langkamp-Henken B, Percival SS. Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity:  A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults. J Am Coll Nutr. 2015; 34(6):478-87.

Sugiyama K1, Akachi T, Yamakawa A. Hypocholesterolemic action of eritadenine is mediated by a modification of hepatic phospholipid metabolism in rats. J Nutr. 1995 Aug; 125(8):2134-44.

Kabir Y1, Yamaguchi M, Kimura S. Effect of shiitake (Lentinus edodes) and maitake (Grifola frondosa) mushrooms on blood pressure and plasma lipids of spontaneously hypertensive rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1987. Oct; 33(5):341-6.