Τριχόπτωση: Ποια θρεπτικά συστατικά την καταπολεμούν;

Σε ένα κεφάλι κατά μέσο όρο υπάρχουν 200.000 περίπου τρίχες. Η τριχόπτωση αρχίζει να υφίσταται, όταν ξεπεραστεί το όριο των 80-100 τριχών που χάνονται καθημερινά. Ασθένειες, φάρμακα, ορμονικές διαταραχές, άγχος, ηλικία και κληρονομικότητα είναι οι παράγοντες εκείνοι που συντελούν στην πτώση των μαλλιών. Όμως, την πιο σημαντική και συχνή αιτία της τριχόπτωσης αποτελεί η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Η ελλιπής πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων από τη διατροφή, η απότομη απώλεια βάρους και η ελλιπής ενυδάτωση του οργανισμού (αφυδάτωση), αποτελούν μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου τριχόπτωσης.

Οι σωστές τροφές συμβάλλουν στην ακέραια και σωστή ανάπτυξη των μαλλιών, καθώς και στη διατήρηση της υγείας τους. Παρακάτω αναφέρονται ποια θρεπτικά συστατικά αποτρέπουν την τριχόπτωση και εξασφαλίζουν λαμπερά μαλλιά.

«Σταθεροποιητές» των μαλλιών είναι τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Πρωτεΐνη
Τα μαλλιά αποτελούνται κατά 90% από έναν τύπο πρωτεΐνης που λέγεται κερατίνη, η οποία έχει σαν θεμέλιο λίθο το αμινοξύ L-κυστεΐνη. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η χορήγηση L-κυστεΐνης, μειώνει την τριχόπτωση & βοηθά στην αναγέννηση της τρίχας. Η αποτελεσματικότητα της L-κυστεΐνης είναι μεγαλύτερη όταν συνδυαστεί με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, γι’ αυτό τον λόγο μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες συμβάλλει στην καλύτερη αναδόμηση της τρίχας. Ο υποσιτισμός, λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης πρωτεΐνης, αλλά και ενέργειας, έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του τριχοθυλακίου, επιφέροντας τριχόπτωση και κάνοντας πιο εύθραυστη την τρίχα. Επιπλέον, η παραγωγή κερατίνης ενισχύεται από μία θειούχα ένωση, τη μεθυλοσουλφονυμεθάνη (MSM), η οποία δυναμώνει το θύλακα της τρίχας. Ωστόσο, επειδή η λήψη της μέσω τροφών είναι δύσκολη, θα ήταν ωφέλιμο να την προσλαμβάνουμε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Πηγές πρωτεϊνών: Αβγά, κρέας, πουλερικά, ψάρια, τυρί, όσπρια.
Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για την ομαλή ανάπτυξη όλων των κυττάρων του οργανισμού μας, συμπεριλαμβανόμενων και των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Παρατεταμένη ανεπαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των μαλλιών και να τα καταστήσει πιο ξηρά, θαμπά και εύθραυστα.

Πηγές: συκώτι, σολομό, ξιφίας, καρότα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια και βερίκοκα.

 

Βιταμίνη Ε

Εμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών, καθυστερώντας έτσι τη “γήρανση” των μαλλιών, καθώς επίσης και τη ξηροδερμία.

Πηγές: σολομός, όσπρια, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, ξηροί καρποί.

 

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C επίσης χρησιμοποιείται για το σχηματισμό του κολλαγόνου, μιας διαρθρωτικής ίνας που απαιτείται για να διατηρήσει o οργανισμός την ελαστικότητα του δέρματος. Επιπλέον, ως αντιοξειδωτική βιταμίνη προστατεύει τους ιστούς του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των ιστών των τριχοθυλακίων, έναντι των ελευθέρων ριζών, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει τη γήρανση των μαλλιών.

Πηγές: φράουλες, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, κεράσια, μούρα, πεπόνι, ντομάτα, λάχανο, πράσινη πιπεριά, μπρόκολο.

 

Βιταμίνες Β3, Β5, Β6

Βοηθούν στην εξισορρόπηση της λιπαρότητας και του σμήγματος με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν την υγιή όψη της επιδερμίδας και του τριχωτού της κεφαλής.

Πηγές Β3: Αράπικα φιστίκια, τόνος, συκώτι, μαγιά μπίρας, ξερά ροδάκινα, χοιρινή μπριζόλα.

Πηγές Β5: Συκώτι, πέστροφες, ηλιόσποροι, ρέγκα, καρύδια, γαρίδες, δημητριακά ολικής αλέσεως.

Πηγές Β6: Μαγιά μπίρας, συκώτι, λάχανο, αυγά, πεπόνι.

 

 

 

Φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12

 Αυτές οι βιταμίνες συμμετέχουν στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του τριχωτού της κεφαλής, τα θυλάκια, και της αναπτυσσόμενης τρίχας. Ανεπάρκεια αυτών των δύο βιταμινών μπορεί να επιφέρει μειωμένη διοχέτευση οξυγόνου και αίματος στους ιστούς των τριχοθυλακίων, καθιστώντας τα μαλλιά πιο θαμπά, εύθραυστα και αδύναμα.

Πηγές φυλλικού οξέος: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, χυμός πορτοκαλιού, φιστίκια, φασόλια, όσπρια, εντόσθια

Πηγές βιταμίνης Β12: Κρέας, πουλερικά, ψάρια, αβγά, γαλακτοκομικά
Βιοτίνη
Η βιοτίνη  παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών και είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Η ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, ενώ η θεραπεία με χορήγησή της έχει αποδειχθεί ότι αποκαθιστά την ομαλή ανάπτυξη των μαλλιών.

Πηγές: Συκώτι, κρόκος αβγού, καρύδια, φακές, άπαχο κρέας, φρούτα, δημητριακά, ψωμί, ορισμένα λαχανικά (σπανάκι, σπόροι σόγιας, μανιτάρια)

 

Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό, το οποίο αποτελεί βασική δομική μονάδα της κερατίνης (βασική πρωτεΐνη της τρίχας). Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με την τριχόπτωση, αφού αναστέλλει ένα ένζυμο το οποίο επηρεάζει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε DHT (διυδροτεστοστερόνη). Πρόκειται για προϊόν μεταβολισμού, το οποίο, αν υπάρχει σε υψηλά επίπεδα  μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση.

Πηγές: Δημητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, μαγιά μπίρας, αβγά

 

Σελήνιο: διεγείρει επίσης τους θύλακες της τρίχας και ενθαρρύνει την αύξησή τους.

Πηγές: Καρύδια Βραζιλίας, τόνος, σαρδέλες, γαρίδες.

 

 

 

Χαλκός

Είναι πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο για την υγεία των μαλλιών και τη σωστή ανακύκλωση των τριχών καθώς συμμετέχει σε διαδικασίες πρωτεϊνοσύνθεσης.

Πηγές: φασόλια, ξηροί καρποί, μαύρη σοκολάτα.
Σίδηρος
Ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό της αίμης, που αποτελεί την αιμογλοβίνη.

Όπως με τη βιταμίνη Β 12 και το φυλλικό οξύ, έτσι και σε ανεπάρκεια σιδήρου (σιδηροπενική αναιμία) υπάρχει μειωμένη παροχέτευση οξυγόνου στους ιστούς των τριχοθυλακίων.  Ως εκ τούτου, επηρεάζεται αρνητικά η υγεία των μαλλιών.

Πηγές: Κρέας, πουλερικά, ψάρια, φακές, φασόλια, σουσάμι.

 

Τέλος, η λήψη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος διατροφής, που περιέχει τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, θα μπορούσε να συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της τριχόπτωσης, ιδιαίτερα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών και εμφανίζουν συχνά τριχόπτωση, συνήθως σε κάθε αλλαγή εποχής και θερμοκρασίας.
  • Μη ισορροπημένη διατροφή/εξαντλητικές δίαιτες.
  • Νυχτερινή εργασία, μιας και η αϋπνία «κουράζει» περισσότερο το δέρμα.

 

 

Με την συνεργασία του  Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικού Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.gr.