Βιταμίνη Ε

Περιγραφή

Η βιταμίνη Ε είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που απαντάται στη φύση ως α-, β-, γ-, δ- τοκοφερόλη ή α-, β-, γ-, δ- τοκοτριενόλη. Οι κυριότερες πηγές της βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος αυγού.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Σ.Η.Δ.) για τη βιταμίνη E είναι 12mg, (ΣΗΔ: Recommended Daily Allowance-RDA).

Δράση/Ιδιότητες

Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Benefits

Η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης Ε μπορεί να είναι ωφέλιμη για άτομα όλων των ηλικιών καθώς βοηθά στον περιορισμό των βλαπτικών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών.

Προειδοποιήσεις/Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Η πρόσληψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Ε θα πρέπει να αποφεύγεται. Η Ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) έχει ορίσει ανώτατα όρια ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Ε (με τη μορφή της α-τοκοφερόλης) ανά πληθυσμιακή ομάδα*. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα αναφορικά με τα αποδεκτά ανώτατα όρια.

 ΗλικίαΑν. όριο
Βρέφη (και τα δύο φύλα)7-11 μηνώνND
Αγόρια & κορίτσια1-3 ετών100 mg/day
Αγόρια & κορίτσια4-6 ετών120 mg/day
Αγόρια & κορίτσια7-10 ετών160 mg/day
Αγόρια & κορίτσια11-14 ετών220 mg/day
Αγόρια & κορίτσια15-17 ετών260 mg/day
Ενήλικες≥ 18 ετών300 mg/day
Έγκυες/θηλάζουσες≥ 18 ετών300 mg/day

*Scientific Opinion on Dietary Reference Values, EFSA

Εάν είστε έγκυος ή θηλάζουσα, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε σκεύασμα που περιέχει βιταμίνη Ε.

Σε ποια προϊόντα το βρίσκετε