Κράνμπερυ – Cranberry

Περιγραφή 

Tα κράνμπερυ (cranberry, Vaccinium macrocarpon-βακκίνιο μικρόκοκκόν) αποτελούν μέλη μιας ομάδας αειθαλών θάμνων, πρόκειται για φρούτα παρόμοια με τα μύρτιλα, που καλλιεργούνται στη Βόρεια Αμερική, Χιλή και Βόρεια Ευρώπη. Πολλούς αιώνες πριν από την εγκατάσταση των πρώτων αποίκων στην Αμερική, οι Ινδιάνοι θεωρούσαν τα κόκκινα αυτά νόστιμα φρουτάκια με την πλούσια γλυκόξινη γεύση πολύτιμα για τη θρεπτική και θεραπευτική τους αξία. Επίσης χρησιμοποιούσαν τα φύλλα του φυτού για τη θεραπεία παθήσεων του ουροποιητικού και διάρροια, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις διαβήτη.

Δράση-χρήση                                       

Tα κράνμπερυ έχει υψηλή περιεκτικότητά σε ανόργανα συστατικά (κάλιο, μαγνήσιο & σίδηρο), σε οργανικά οξέα (μαλικό, ελλαγικό) και σε φλαβανοειδή συστατικά, όπως προανθοκυανιδίνες, ανθοκυανίνες και κερκετίνη. Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά το cranberry ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζει τον οργανισμό από τις λοιμώξεις, κυρίως του ουροποιητικού, προάγοντας έτσι την καλή υγεία. Πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά, που εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες το κράνμπερυ θεωρείται ως ένα ισχυρό όπλο κατά της πρόωρης γήρανσης, με ευεργετικές ιδιότητες στο δέρμα, που το αναζωογονεί, διατηρώντας το λαμπερό.
Η αποδεδειγμένη αντιβακτηριδιακή του δράση, αναστέλλει επίσης και τη δημιουργία στοματικής πλάκας, που φθείρει τα δόντια. Χάρη στη φυσική διουρητική δράση του, το cranberry προσφέρεται για δίαιτες αποτοξίνωσης. Επιπλέον η πλήρης απουσία λιπαρών, τα χαμηλά επίπεδα νατρίου και η χαμηλή θερμιδική του αξία, σε συνδυασμό με την υψηλή θρεπτική του αξία, το καθιστούν ιδανικό συμπλήρωμα ισορροπημένης διατροφής.              

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια                             

Ημερήσια Συνιστώμενη δοσολογία δεν έχει ακόμη ορισθεί και οι μελέτες χρησιμοποιούν είτε συμπυκνωμένο χυμό ή εκχύλισμα κράνμπερυ σε διάφορες περιεκτικότητες. Ωστόσο η προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα για πρόληψη ουροποιητικών διαταραχών με βάση τις πιο πρόσφατες θετικά τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές 12 είναι περίπου ένα δισκίο συμπυκνωμένου εκχυλίσματος cranberry (300-400mg) δύο φορές την ημέρα.

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με κράνμπερυ

  1. Υγεία ουροποιητικού

Tα κράνμπερυ ιδίως σε συμπυκνωμένη μορφή έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως για πολλές δεκαετίες για την πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTI-ουρολοιμώξεις). Οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια, κυρίως E. Coli, τα οποία προσκολλώνται στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών. Σε πολλές επιστημονικές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι τα  κράνμπερυ συντελούν στη καταπολέμηση των διαφόρων ουρολοιμώξεων, αναστέλλοντας την περαιτέρω ανάπτυξη των βακτηρίων. Λόγω και της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε προανθοκυανιδίνες και ανθοκυανίνες τα  κράνμπερυ έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την ουροδόχο κύστη από ενδεχόμενες προσβολές διαφόρων βακτηρίων, αποτρέποντας την προσκόλλησή τους στο βλεννογόνο της ουροδόχου κύστης και ουρήθρας, και κατ’ επέκταση τον πολλαπλασιασμό τους, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να απομακρύνονται με τα ούρα και κατά συνέπεια εμποδίζοντας τυχόν μόλυνση 7.  Σύμφωνα με διαθέσιμες κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες 8, η τακτική λήψη κράνμπερυ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού.

  1. Υγεία καρδιάς

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα κράνμπερυ μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών διαταραχών μέσω μιας σειράς προστατευτικών μηχανισμών, προστατεύοντας την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, αναστέλλοντας τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και μειώνοντας την πίεση του αίματος 2 . Επίσης σύμφωνα με μελέτη 1 τα συμπληρώματα που περιείχαν εκχύλισμα κράνμπερυ είναι πιθανώς αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης (LDL & ολικής χοληστερόλης) σε άτομα με διαβήτη.

  1. Αντιβακτηριακή δράση στη στοματική κοιλότητα 

Η παρεμπόδιση δημιουργίας οδοντικής πλάκας είναι άλλο ένα ευεργετικό αποτέλεσμα του κράνμπερυ, που σχετίζεται με την ιδιότητά του να αποτρέπει την προσκόλληση των βακτηρίων (Streptococcus mutants) στην οδοντική επιφάνεια 3,4 .

  1. Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Τα λοιμώδη νοσήματα συνήθως ξεκινούν με την προσκόλληση παθογόνων μικροβίων στους ιστούς. Επομένως μέσα που μπλοκάρουν αυτή τη προσκόλληση μπορεί να αντικρούσουν μια ενδεχόμενη λοίμωξη. Συμπυκνώματα χυμού από κράνμπερυ έχουν δείξει ότι μπορεί να εμποδίζουν τη προσκόλληση των βακτηρίων E. Coli σε διάφορα κύτταρα καθώς και των Helicobacterium pylori στα ανθρώπινα στομαχικά κύτταρα 5. Επίσης μελέτες δείχνουν ότι το κράνμπερυ μπορεί να μπλοκάρει την προσκόλληση του ιού της γρίπης (Influenza virus) 6.

 

 Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις                                                                                                 

To Cranberry είναι ασφαλές χωρίς αναφορά για ιδιαίτερες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Μια μεμονωμένη μελέτη10 διαπίστωσε ότι μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 σε ασθενείς οι οποίοι επίσης λαμβάνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων και ότι μπορεί να επιτρέψει στα νεφρά να μεταβολίζουν πιο γρήγορα ασθενώς αλκαλικά φάρμακα (όπως αντικαταθλιπτικά και απιοειδή), μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους. Στα ευρήματα μιας μικρού μεγέθους μελέτης 11 αναφέρεται μια σημαντική αύξηση στα ουρικά επίπεδα οξαλικού, που σημαίνει ότι η τακτική χρήση Cranberry μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων των νεφρών σε ασθενείς με ιστορικό λιθίασης οξαλικών.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

CystiAde

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Lee IT et al. Effect of cranberry extracts on lipid profiles in subjects with Type 2 diabetes. Diabet Med. 2008 Dec;25(12):1473-7

McKay DL, Blumberg JB. Cranberries (Vaccinium macrocarpon0 and cardiovascular disease risk factors. Nutr Rev 2007 Nov; 65(11):490-502. Review.

Weiss EL, Lev-Dor R, Sharon N, Ofek I, Inhibitory effect of a high-molecular-weight constituent of cranberry on adhesion of oral bacteria.Critical reviews in food science nutrition, 2002;42(3 Suppl):285-92.

Yamanaca A, Kimizuka R, Kato T, Okuda K 2004: Inhibitory effects of cranberry juice on attachment of oral streptococci and biofilm formation. Oral Microbiol Immunol. 2004 Jun;19(3):150-4

Sharon N, Ofek I, Fighting infectious diseases with inhibitors of adhesion to host cells. Crit Rev in Food Sci Nutr, 2002; 42(3 Suppl):262-72.

Weiss EL, Houri-Haddad Y., Greenbaum E, Hochman N, , Ofek I, Zakay-Rones Z. Cranberry juice constituents affect virus adhension and infectovity. Antiviral Res 2005 Apr, 66(1):9-12

Howell AB. Cranberry proanthocyanidins and the maintenance of urinary tract health. Crit Rev Food Sci Nutr 2002;42(3Suppl):273-8

Jepson RG, Mihaljevic L, Craig J. Cranberries for preventing urinary tract infections (Cochrane review), Cochrane Database Syst. Rev. 2001,3:CD001321.

Burger O1, Weiss E, Sharon N, Tabak M, Neeman I, Ofek I. Inhibition of Helicobacter pylori adhesion to human gastric mucus by a high-molecular-weight constituent of cranberry juice. Crit Rev Food Sci Nutr. 2002; 42(3 Suppl):279-84.

Saltzman JR, Kemp JA, Golner BB, Pedrosa MC, Dallal GE, Russell RM. Effect of hypochlorhydria due to omeprazole treatment or atrophic gastritis on protein-bound vitamin B12 absorption. J Am Coll Nutr. 1994; 13:584–91.

Terris MK, Issa MM, Tacker JR. Dietary supplementation with cranberry concentrate tablets may increase the risk of nephrolithiasis. Urology. 2001; 57:26–9.

Stothers L. A randomized trial to evaluate effectiveness and cost effectiveness of naturopathic cranberry products as prophylaxis against urinary tract infection in women. Can J Urol. 2002; 9:1558–62.