Μονακολίνη Κ (Monacoline K από Red yeast rice)

Περιγραφή

Σε ορισμένες χώρες της Ασίας η κόκκινη μαγιά ρυζιού (red yeast rice) αποτελεί παραδοσιακό διατροφικό συστατικό, που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα για τη γεύση, διατήρηση και για το πορφυρό χρώμα που προσφέρει. Στη Κίνα συνήθως χρησιμοποιείται σε τρόφιμα όπως τουρσί tofu, κόκκινο ξύδι ρυζιού, char Siu, πάπια Πεκίνου, και διάφορα γλυκά  που απαιτούν κόκκινο χρωματισμό. Επίσης, χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την παραγωγή διαφόρων τύπων κινεζικών κρασιών, του Ιαπωνικού σάκε (akaisake) και Κορεάτικου (hongju), λόγω του κοκκινωπού χρώματος που προσδίδει. Στη Κίνα τo χρησιμοποιούσαν από αρχαιοτάτων χρόνων (Δυναστεία των Tang) ενώ έγινε ευρύτερα γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία της καρδιάς στην εποχή της Δυναστείας των Μινγκ (1368-1644) 1,2. Το Red yeast rice παρασκευάζεται από ένα ζυμομύκητα (Monascus purpureus) που αναπτύσσεται στο ρύζι κατόπιν μιας διαδικασίας, η οποία του προσδίδει ένα ισχυρό κόκκινο χρώμα.

Δράση-χρήση          

Το βασικό ενεργό συστατικό της κόκκινης μαγιάς ρυζιού, η Μονακολίνη Κ  έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης στο σώμα 1,3,5, καθώς μειώνει την σύνθεσή της από τον οργανισμό ενώ παράλληλα μειώνει και τα επίπεδα της «κακής χοληστερίνης» (LDL-λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), η οποία μεταφέρει χοληστερόλη από το συκώτι προς τους περιφερειακούς ιστούς. Υψηλά επίπεδα LDL (>160mg/dL) μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη φυσιολογική δομή και λειτουργία των αρτηριών. Επομένως η μείωση των επιπέδων LDL είναι ευεργετική για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης. Ο μηχανισμός δράσης της Μονακολίνης Κ είναι ότι εμποδίζει την βιοσύνθεση της χοληστερόλης στο συκώτι, αναστέλλοντας τη δράση του ενζύμου HMG-CoA reductase, που συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία 2,8.

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια                                                                                  

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) η ημερήσια πρόσληψη 10 mg Μονακολίνης Κ, από κόκκινο μύκητα ανεπτυγμένο σε ρύζι,  συμβάλλει στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Προφανώς η διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό είναι σημαντικός παράγοντας πρόληψης καρδιακών διαταραχών.                                                                                 

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με Μονακολίνη Κ

Μείωση επιπέδων χοληστερόλης

Τα αποδεικτικά στοιχεία ανασκόπησης κλινικών μελετών δείχνουν ότι τα σκευάσματα  Μονακολίνης K από κόκκινη μαγιά ρυζιού (red yeast rice) έχουν ευεργετικές και ασφαλείς επιδράσεις σε μεταβολές των λιπιδίων, αναφορικά με τη μείωση των: LDL, ολικής χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και αύξηση της «καλής χοληστερόλης» HDL 4. Σε διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με placebo κλινική μελέτη 3, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο UCLA στην Αμερική, για 12 εβδομάδες οι ερευνητές κατέγραψαν αξιοσημείωτη μείωση, σε ποσοστά 16% και 22% στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης & LDL αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα διπλής τυφλής, τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης με placebo κλινικής μελέτης 6, που δημοσιεύθηκε το 2005, ήταν ενθαρρυντικά σχετικά με την καλή ανεκτικότητα και αποτελεσματικότητα της μονακολίνης Κ. Συγκεκριμένα σε άτομα που έλαβαν μονακολίνη Κ από red yeast rice για διάστημα 8 εβδομάδων, υπήρξε αξιοσημείωτη μείωση της LDL κατά 26,3% και της ολικής χοληστερόλης κατά 20,4% έναντι της μείωσης κατά -1,4% LDL & -0,4% της ολικής χοληστερόλης, που παρατηρήθηκε σε άτομα που έλαβαν εικονικό σκεύασμα. Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στην Ιταλία έδειξε ότι η ημερήσια πρόσληψη 10mg μονακολίνης Κ είχε θετικά αποτελέσματα σε υγιή άτομα με ελαφρά αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και LDL 9,10.

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις                                                                                                                             

Το red yeast rice μπορεί να αλληλεπιδρά με τα εξής φάρμακα: κυκλοσπορίνη, αζυθρομυσίνη, κλαριθρομισίνη, ερυθρομυσίνη, ιτρακοναζόλη, κετοκοναζόλη, φιμπράτες, στατίνες καθώς και με υψηλές ποσότητες χυμού γκρέϊπφρουτ. Να μη λαμβάνεται σε περίπτωση ηπατοπάθειας, υπερευαισθησίας ή αν ακολουθείται υπολιπιδαιμική αγωγή. Άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, έγκυοι και θηλάζουσες θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

CholestAde

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Heber D. Natural Remedies for a Healthy Heart. Garden City Park, NY: Avery; 1998.

Wang J, Zongliang L, Chi J, et al. Multicenter clinical trial of the serum lipid-lowering effects of a Monascus Purpureus (Red Yeast) rice preparation from traditional Chinese medicine. Current Therapeutic Research 1997; 58(12):964-78.

Heber D, Yip I, Ashley JM, Elashoff DA, Elashoff RM and Go VL. 1999. Cholesterol-lowering effects of a proprietary Chinese red-yeast-rice dietary supplement. Am Journal of Clinical Nutrition; 69 (2) 231- 236.

Li YG, Zhang F, Wang ZT and Hu ZB. Identification and chemical profiling of monacolins in red yeast rice using high-performance liquid chromatography with photodiode array detector and mass spectrometry. J Pharm Biomed Anal 2004; 35 (5) 1101- 1112.

Endo A. Monacolin K, a new hypocholesterolemic agent produced by a Monascus species. J Antibiot (Tokyo) 1979; 32: 852-4.

Lin CC, Li TC, Lai MM. Efficacy and safety of Monascus purpureus Went rice in subjects with hyperlipidemia. Eur J Endocrinol 2005; 153 (5) 679- 686.

Liu J, Zhang J, Shi Y, Grimsgaard S, Alraek T, Fønnebø V. Chinese red yeast rice (Monascus purpureus) for primary hyperlipidemia: a meta-analysis of randomized controlled trials. Chin Med 2006; 14. Ther Clin Risk Manag. 2016 Feb 23; 12: 281-6.

Man RYK, Lynn EG, Cheung F, Tsang PSY, Karmin O, 2002. Cholestin inhibits cholesterol synthesis and secretion in hepatic cells. (HepG2). Molecular and Cellular Biochemistry, 233, 153-158.

Cicero AF1, Morbini M1, Parini A1, Urso R1, Rosticci M1, Grandi E1, Borghi C1. Effect of red yeast rice combined with antioxidants on lipid pattern, hs-CRP level, and endothelial function in moderately hypercholesterolemic subjects. Ther Clin Risk Manag. 2016 Feb 23; 12:281-6.

Cicero AF1, Derosa G, Parini A, Maffioli P, D’Addato S, Reggi A, Giovannini M, Borghi C. Red yeast rice improves lipid pattern, high-sensitivity C-reactive protein, and vascular remodeling parameters in moderately hypercholesterolemic Italian subjects. Nutr Res. 2013 Aug; 33(8):622-8.