Πράσινο τσάι

Περιγραφή

Το πράσινο τσάι προέρχεται από τα φύλλα του φυτού camellia sinensis, κατόπιν αποξήρανσης των φρεσκοκομμένων φύλλων σε ελαφρύ ατμό, έτσι ώστε να διατηρείται η υψηλή περιεκτικότητα στις πολύτιμες πολυφαινόλες. Αντιθέτως το μαύρο τσάι προέρχεται από τη διαδικασία ζύμωσης των φύλλων πριν την ξήρανση, με αποτέλεσμα τη μείωση της περιεκτικότητας σε κατεχίνες. Τα κύρια συστατικά του πράσινου τσαγιού είναι οι πολυφαινόλες και κυρίως οι κατεχίνες, με σημαντικότερη την epigallocatechin gallate (EGCG). Το πράσινο τσάι περιέχει και άλλα συστατικά όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία αλλά και μικρή ποσότητα καφεΐνης. Το τσάι ως ρόφημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις χώρες της ανατολικής Ασίας, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία αλλά και στην Ευρώπη.

Δράση-χρήση

Το πράσινο τσάι σύμφωνα με τη Κινέζικη παράδοση είναι ένα ρόφημα που ανακαλύφθηκε τυχαία από ένα αυτοκράτορα πριν 4000 χρόνια. Έκτοτε χρησιμοποιείται στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική για ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας. Σήμερα με την υποστήριξη των επιστημονικών ερευνών αποδεικνύεται ότι το πράσινο τσάι έχει ευεργετική δράση στην υγεία. Με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την εμφάνιση εκφυλιστικών διαταραχών. Χάρη στις κατεχίνες που περιέχει, εμποδίζει την απορρόφηση του λίπους στον εντερικό σωλήνα ενεργοποιώντας την καύση του λίπους για παραγωγή ενέργειας.

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια

Για το πράσινο τσάι δεν έχει ορισθεί ημερήσια δόση, ωστόσο με βάση την τυπική ποσότητα πράσινου τσαγιού που καταναλώνεται στις Ασιατικές χώρες η προτεινόμενη ημερήσια δόση ανέρχεται σε 240-320mg πολυφαινολών. Σύμφωνα με αναφορές η ποσότητα που ισοδυναμεί σε 8-15 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού φαίνεται να είναι ασφαλής¹.

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με πράσινο τσάϊ

  • Μείωση σωματικού βάρους

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να αυξάνει την οξείδωση των λιπαρών οξέων και να προάγει τη θερμογένεση, μειώνοντας την απορρόφηση λίπους και κατά συνέπεια το σωματικό βάρος². Τα αποτελέσματα κλινικών μελετών έδειξαν ότι η πρόσληψη κατεχινών από πράσινο τσάι μειώνει αξιοσημείωτα την απορρόφηση διατροφικού λίπους, αυξάνει τη θερμογένεση για κάψιμο λίπους³-⁴-⁵-⁶-⁷ και έχει ευεργετική δράση σε παχύσαρκα άτομα στα πλαίσια ισορροπημένου διαιτολογίου⁸.

  • Πρόληψη καρδιαγγειακών διαταραχών

Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και να προλάβει την δημιουργία αθηροσκλήρυνσης καθώς έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα LDL χοληστερόλης και βελτιώνει την αρτηριακή λειτουργία³-⁹-¹⁰.

  • Πρόληψη εμφάνισης καρκίνου

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι το εκχύλισμα από πράσινο τσάι μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο, εμποδίζοντας την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών που ευθύνονται για την εμφάνισή του. Ωστόσο επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η πιθανή αντικαρκινική δράση του εκτείνεται πέραν από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες¹¹-¹² καθώς νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι «σωτήρια» στον καρκίνο του προστάτη για τους άντρες και του μαστού στις γυναίκες ¹³-¹⁴ .

  • Καταπολέμηση τερηδόνας

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αντισταθμίζουν τη δημιουργία οδοντικής πλάκας που δημιουργείται από τα βακτηρίδια¹⁵.

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις

Το πράσινο τσάι είναι καλώς ανεκτό χωρίς ιδιαίτερες αντενδείξεις. Ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει σημαντικές παράπλευρες συνέπειες που σχετίζονται με την καφεΐνη, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως αρρυθμίες, αϋπνία, νευρικότητα κλπ. Υπάρχει όμως και πράσινο τσάι άνευ καφεΐνης που μπορεί να καταναλωθεί σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

LiverAde, CholestAde, Kcaligram 7 Days (ροζ δισκίο)

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Chow HH, Cai Y, Hakim IA et al (2003) Pharmacokinetics and safety of green tea polyphenols after multiple dose administration of epigallocatechin gallate in healthy individuals. Clin Cancer Res; 9(9): 3312-3319.

Wolfram S, Wang Y, Thielecke F. (2006): Anti-obesity effects of green tea: from bedside to bench. Mol Nutr Food Res. 2006 Feb;50(2):176-87

Unno T, Tago M, Suzuki Y et al (2005) Effect of tea catechins on postprandial plasma lipid responses in human subjects. Br J Nutr; 93(4): 543-547.

Komatsu T, Nakamori M, Komatsu K et al (2003) Oolong tea increases energy metabolism in Japenese females. J Med Invest; 50(3): 170-175.

Berube-Parent S, Pelletier C, Dore J et al (2005) Effects of encapsulated green tea and Guarana extracts containing a mixture of epigallocatechin gallate and caffeine on 24h energy expenditure and fat oxidation in men. Br J Nutr; 94(3): 432-436.

Dulloo AG, Duret C, Rohrer D et al (1999) Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24 h energy expenditure and fat oxidation in humans. Am J Clin Nutr; 70(6): 1040-1045.

Dulloo AG, Seydoux J, Girardier L et al (2000) Green tea and thermogenesis: interactions between catechin polyphenols, caffeine and sympathetic activity. Int J Obes Relat Metab Disord; 24(2): 252-258.

Westerterp-Plantenga MS, Lejeune MP, Kovacs EM (2005) Body weight loss and weight maintenance in relation to habitual caffeine intake and green tea supplementation. Obes Res; 13(7): 1195-1204.

Tinahones FJ et al, 2008. Green tea reduces LDL oxidability and improves vascular function. J. Am Coll Nutr. 2008;27(2):209-13

Koo SI, Noh SK, (2007) Green Tea as inhibitor of the intestinal absorption of lipids:potential mechanism for its lipid-lowering effect. Journal of Nutritional Biochemistry, 18(3): 179-183.

Hakim IA, Chow HH, Harris RB, 2008: Green tea consumption is associated with decreased DNA damage among GSTM1-positive smokers regardless of their Hogg1 genotype. J. Nutr 138(8):1567S-1571S.

Weisburger JH, Chung FL. 2002: Mechanism of chronic disease causation by nutritional factors and tobacco products and their prevention by tea polyphenols. Food Chem Toxicol ;40(8):1145-54.

Bettuzzi S, Brausi M, Rizzi F et al (2006) Chemoprevention of human prostate cancer by oral administration of green tea catechins in volunteers with high grade prostate intraepithelial neoplasia. Cancer Res; 66(2): 1234-1240.

Yang CS, Wang ZY (1993) Tea and cancer. J Natl Cancer Inst; 85:1038-1049.

You SQ. 1993. Study on the feasibility of Chinese green tea polyphenols (CTP) for preventing dental caries. Zhongua Kou Qiang YiXue Za Zhi.28(4):197-9, 254, Chinese.