Ωμέγα-3 Ιχθυέλαια

Περιγραφή

Τα Ωμέγα-3 απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι συστατικά των ιχθυελαίων που προέρχονται από τη σάρκα διαφόρων ειδών λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι αντσούγιες, οι σαρδέλες, η ρέγγα, η πέστροφα, το σκουμπρί, κλπ. Τα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (Ω-3 PUFA ή n-PUFA) από ιχθυέλαια είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος και διαφέρουν από τα ω-3 PUFA που βρίσκονται σε φυτικά έλαια καθώς οι 2 κατηγορίες έχουν διαφορετικούς ρόλους στον οργανισμό. Τα σημαντικότερα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσοεξανοϊκό (DHA). Τα ψάρια κρύου νερού της θάλασσας έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση των πολυακόρεστων DHA και EPA. Όλα τα έλαια των ψαριών θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει μόλυνση από βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα ή βιομηχανικές τοξίνες (διοξίνες).

Δράση-χρήση

Το Ωμέγα-3 είναι μια κατηγορία διατροφικών συστατικών που έχει ερευνηθεί στον πλέον μεγαλύτερο βαθμό, καθώς αναφέρονται πάνω από 900 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές. Τα Ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (που ανήκουν στην κατηγορία των ‘’καλών’’ λιπαρών) έχουν αναγνωριστεί ως ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Τα ιχθυέλαια Ωμέγα-3 βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος και αναστέλλουν την ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου. Μελέτες έχουν δείξει ότι επίσης βοηθά να διατηρηθεί ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, και στην αναστολή της ανάπτυξης των φλεγμονωδών και αυτοάνοσων ασθενειών όπως είναι η νόσος του Crohn, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το έκζεμα, ο λύκος και κάποιες μορφές καρκίνου.
Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα κλινικών ερευνών σχετικά με την πολύτιμη δράση των Ωμέγα-3 στην κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου σε αναπτυσσόμενα παιδιά.

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια

Επειδή το ανθρώπινο σώμα δεν έχει την ικανότητα να συνθέσει Ω3 λιπαρά στις ποσότητες που έχει καθημερινά ανάγκη, είναι σημαντικό να εμπλουτίζεται το καθημερινό διαιτολόγιο με καλές πηγές των πολύτιμων αυτών λιπαρών. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων προτείνει ότι η συνιστώμενη πρόσληψη τα 250mg Ω3 λιπαρών οξέων EPA και DHA την ημέρα συμβάλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, 2g για μείωση τριγλυκεριδίων και περίπου 3g για μείωση των επιπέδων πίεσης του αίματος, πάντα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Τα ιχθυέλαια είναι γενικά καλά ανεκτά ακόμη και σε υψηλές ποσότητες και δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη ιχθυελαίου.

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με Ωμέγα-3 ιχθυέλαια

  • Υγιές καρδιαγγειακό σύστημα:

Το ιχθυέλαιο βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος, και αναστέλλει την ανάπτυξη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφική συμπλήρωση με ωμέγα-3 PUFAs έχει τα ακόλουθα οφέλη και πλεονεκτήματα:

  • Επιδρούν θετικά στην ηλεκτροφυσιολογία της καρδιάς, μειώνοντας έτσι τον καρδιακό ρυθμό, έναν σημαντικό παράγοντα για αιφνίδιο θάνατο από καρδιακή νόσο¹.
  • Μειώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα στο αίμα².
  • Μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο της στεφανιαίας καρδιακής νόσου³-⁴-⁵.
  • Συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης του αίματος, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και υπερτασικά άτομα⁶.
  • Επιπλέον έχουν αγγειοδιασταλτική δράση επί των αιμοφόρων αγγείων, μειώνουν τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων του αίματος και αναστέλλουν το σχηματισμό θρόμβων.
  • Ανοσοποιητικό:

Το ιχθυέλαιο βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και αναστέλλει την ανάπτυξη των φλεγμονωδών και αυτοάνοσων ασθενειών όπως είναι η νόσος του Crohn⁷ & η ελκώδης κολίτιδα⁸.

  • Ρευματοειδή αρθρίτιδα:

Η συμπληρωματική χορήγηση ιχθυελαίων Ωμέγα 3 έχει επιδείξει θετικά αποτελέσματα σε μελέτες σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα⁹-¹⁰-¹⁴.

  • Πόνοι περιόδου:

Μελέτες αναφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας κατά την έμμηνο ρύση¹¹-¹².

  • Ανάπτυξη εγκεφαλικών λειτουργιών:

Τα Ωμέγα-3 ιχθυέλαια βοηθούν στην κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου και σε αναπτυσσόμενα παιδιά, με θετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις μαθησιακής δυσκολίας.

  • Υγεία ματιών:

Το DHA αποτελεί βασικό συστατικό του αμφιβληστροειδούς και είναι ευεργετικό στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης¹³.

  • Κατάθλιψη & Διπολική διαταραχή:

Επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν ευεργετική δράση από διατροφική κατανάλωση ιχθυελαίων σε περιπτώσεις κατάθλιψης και διπολικών διαταραχών ¹⁵-¹⁶.

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις

Το ιχθυέλαιο περιστασιακά ενδέχεται να δημιουργήσει γαστρεντερικές διαταραχές, που υποχωρούν σύντομα. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά και οι διαβητικοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε υψηλές δόσεις ιχθυελαίων.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

Epax® Omega 3

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Mozaffarian D, Geelen A, BrouwerIA et al. Effect of fish oil on heart rate in humans: a meta-analysis of randomised controlled trials. 2005;Circulation; 112(13): 1945-1953.

Studer M, Briel M, Leimenstoll B et al Effect of different antilipidemic agents and diets on mortality: a systematic review. Arch Intern Med; 2005;165(7): 725-730.

Bucher HC, Hengstler P, Schindler C et al N-3 polyunsaturated fatty acids in coronary heart disease: a meta-analysis of randomised controlled trials. Am J Med; 2002, 112(4): 298-304.

Carroll DN, RothMT Evidence for the cardioprotective effects of omega-3 fatty acids. Ann Pharmacother; 2002; 36(12): 1950-1956.

Whelton Sp, He J, Whelton PK et al Meta-analysis of observational studies on fish intake and coronary heart disease. Am J Cardiol; 2004;93(9): 1119-1123.

Geleijnse JM, Giltay EJ, Grobbee DE et al Blood pressure response to fish oil supplementation: metaregression analysis of randomised trials. J Hypertens; 2002;20(8): 1493-1499.

Mate J, Castanos R, Garcia J et al Does dietary fish oil maintain the remission of Crohn’s disease: a case control study. Gastroenterology; 1991;100: A228.

Stenson WF, Cort D, Rodgers J et al Dietary supplementation with fish oil in ulcerative colitis. Ann Intern Med; 1992; 116(8): 609-614.

Kremer JM, Lawrence DA, Petrillow GF et al. Effects of high dose fish oil on rheumatoid arthritis after stopping nonsteroidal antiinflammatory drugs.Arthritis Rheum; 1995;38:1107-1114.

Geusens P, Wouters C, Nijs J et al. Long term effect of omega-3 fatty acid supplementation in active rheumatoid arthritis. Arthritis Rheum; 1994; 37(6): 824-829.

Deutch B Menstrual pain in Danish women correlated with low n-3 polyunsaturated fatty acid intake. Eur J Clin Nutr; 1995; 49(7): 508-516.

Harel Z, Biro FM, Kottenhahn RK et al Supplementation with omega-3 polyunsaturated fatty acids in the management of dysmenorrhea in adolescents. Am J Obstet Gynecol; 1996;174: 1335-1338.

SanGiovanni JP, Chew EY. The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina. Prog Retin Eye Res. 2005;24(1):87-138.

MacLean CH, Mojica WA, Morton SC, et al. Effects of omega-3 fatty acids on lipids and glycemic control in type II diabetes and the metabolic syndrome and on inflammatory bowel disease, rheumatoid arthritis, renal disease, systemic lupus erythematosus, and osteoporosis. Evid Rep Technol Assess (Summ). 2004(89):1-4

Hibbeln JR. Fish consumption and major depression. Lancet 1998; 351(9110):1213

Noaghiul S, Hibbeln JR. Cross-national comparisons of seafood consumption and rates of bipolar disorders. Am J Psychiatry. 2003;160(12):2222-2227