Διαβήτης κύησης: πώς αντιμετωπίζεται

Ο διαβήτης κύησης αποτελεί ένα ολοένα και συχνότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη κύησης είναι: το αυξημένο βάρος προ εγκυμοσύνης ή η αυξημένη πρόσληψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη, το ιστορικό διαβήτη και η αυξημένη ηλικία της μητέρας.

Ο έγκαιρος εντοπισμός του διαβήτη κύησης δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες υγείας να παράσχουν στην έγκυο την απαραίτητη βοήθεια, έτσι ώστε να προστατεύσει το μωρό της αλλά και τον οργανισμό της από τις επιπτώσεις του αρρύθμιστου σακχάρου. Ο τρόπος αντιμετώπισης του διαβήτη κύησης είναι η κατάλληλη διατροφή και η άσκηση, και όταν αυτά δεν επαρκούν, η θεραπεία με ινσουλίνη.

Οι διατροφικοί χειρισμοί σε μια γυναίκα με διαβήτη κύησης είναι οι εξής:

  • Επεξήγηση της έννοιας των υδατανθράκων, των τροφίμων που τους περιέχουν και εκμάθηση της σωστής κατανομής και του συνδυασμού τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σημειώνεται ότι δεν επιθυμούμε περιορισμό των υδατανθράκων αλλά κατάλληλη ποιότητα, συνδυασμούς και καταμερισμό στα γεύματα.
  • Περιορισμός των απλών σακχάρων, αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και άπαχης πρωτεΐνης και κατάλληλος συνδυασμός τους με τις πηγές σύνθετων υδατανθράκων, έτσι ώστε να είναι πιο ομαλή η απορρόφηση της γλυκόζης από το έντερο.
  • Η παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου σε συνδυασμό με ημερολόγιο διατροφής βοηθά τόσο την έγκυο όσο και τους επιστήμονες υγείας που την παρακολουθούν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας.
  • Τέλος, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καλή ρύθμιση της γλυκόζης αίματος και θα πρέπει να επιδιώκεται, φυσικά πάντα με την άδεια του μαιευτήρα.

 

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc