Κατάθλιψη και διατροφή

Η νοητική μας υγεία μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από τη διατροφή. Επομένως και τα συμπτώματα κατάθλιψης και κακής διάθεσης, μπορούν να βελτιωθούν ή να επιδεινωθούν ανάλογα με τις πρακτικές που ακολουθούμε στη δίαιτα μας. Μερικές συμβουλές για καλύτερη διάθεση είναι οι εξής:

Υδατάνθρακες: ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί γλυκόζη για να λειτουργήσει. Επομένως τα τακτικά γεύματα που περιέχουν υδατάνθρακες (οι οποίοι κατά την πέψη «σπάνε» σε γλυκόζη) τον βοηθούν να έχει σταθερή προμήθεια «καυσίμων». Δε χρειάζεται να υπερβάλλετε με την ποσότητα, από λίγο και συχνά είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Πρωτεΐνες: πέρα από τα γνωστά τους οφέλη για τις λειτουργίες του οργανισμού, η τρυπτοφάνη που αποτελεί δομικό λίθο των πρωτεϊνών, φαίνεται ότι βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά: ο εγκέφαλος μας αποτελείται κατά 40% από λιπίδια. Επομένως η τροφοδότηση με «καλής ποιότητας» λιπαρά είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του. Εντάξτε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και άλλες πηγές ακόρεστων λιπαρών στην καθημερινή διατροφή σας. Ειδικά τα ωμέγα 3 λιπαρά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και σε ξηρούς καρπούς φαίνεται από μελέτες ότι μπορεί να συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία: είναι όλα απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επομένως φροντίζετε να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης έτσι ώστε να καλύπτετε τις ανάγκες σας. Ειδικά οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ο ψευδάργυρος φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη.

Ενυδάτωση: η επαρκής ενυδάτωση είναι επίσης κρίσιμη για την ομαλή εγκεφαλική λειτουργία.

Πολυβιταμίνες: αν η διατροφή σας είναι ανεπαρκής, καπνίζετε ή πίνετε αρκετό αλκοόλ, η χρήση ενός απλού πολυβιταμινούχου σκευάσματος μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε ενδεχόμενες ελλείψεις.

 

Πηγή: British Dietetic Association

 

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc