Νηστεία και δίαιτα: γίνεται;

Η Μεγάλη Εβδομάδα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και όσοι προσέχουν το βάρος τους και θέλουν να νηστέψουν, ανησυχούν ότι ίσως η νηστεία τους χαλάσει το πρόγραμμα. Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι στη νηστεία καταλήγουν να παίρνουν βάρος, εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης υδατανθράκων και της χαμηλής πρόσληψης πρωτεΐνης (λόγω του αποκλεισμού του κρέατος, του ψαριού και των γαλακτοκομικών), ωστόσο υπάρχουν ορισμένα τρικ, ώστε να απέχετε από τα ζωικά τρόφιμα και να συνεχίσετε να χάνετε βάρος:

  • Τρώτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα: έτσι αποφεύγετε την έντονη πείνα και βοηθάτε τον οργανισμό σας να ελέγχει καλύτερα την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει.
  • Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης: τα δημητριακά αποτελούν πολύτιμη πηγή ενέργειας, ειδικά στη νηστεία. Ωστόσο τα ολικής άλεσης δημητριακά πέρα από τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, είναι πιο «χορταστικά» λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.
  • Δώστε έμφαση σε «νηστίσιμες» πηγές πρωτεΐνης: θαλασσινά, όσπρια, ταχίνι, ξηροί καρποί, προϊόντα σόγιας όπως γάλα, τυρί, κιμάς σόγιας (εφόσον επιθυμείτε την κατανάλωση τους). Οι πρωτεΐνες προάγουν τον κορεσμό, οπότε η ένταξη τους σε καθημερινή βάση θα σας βοηθήσει να μην πεινάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά: τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες και νερό, συστατικά τα οποία επίσης βοηθούν στο να μην πεινάμε. Παράλληλα, είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί σωστά.
  • Αποφεύγετε «νηστίσιμες παγίδες» όπως κουλουράκια και άλλα αρτοσκευάσματα, τηγανιτά και γλυκά όπως το παστέλι και ο χαλβάς. Φυσικά, δε χρειάζεται να τα αποφύγετε τελείως, απλώς μετριάστε τη συχνότητα κατανάλωσης και προσέχετε το μέγεθος της μερίδας σας.

 

Καλή επιτυχία!

 

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc