Πώς να κάνετε οικονομία στην κουζίνα

Τα τελευταία χρόνια η λέξη «οικονομία» έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ένας τομέας στον οποίο μπορούμε πραγματικά να κάνουμε οικονομία ωφελώντας όχι μόνο την τσέπη μας, αλλά και το περιβάλλον, είναι η κουζίνα μας. Ας δούμε λοιπόν μερικές ιδέες για πιο οικονομική προετοιμασία γευμάτων αλλά και διαχείριση των τροφίμων:

  • Πηγαίνετε πάντα στο σούπερ μάρκετ φαγωμένοι και με συγκεκριμένη λίστα των προϊόντων που χρειάζεστε. Έχει φανεί πως όταν πεινάμε και δεν έχουμε οργανώσει τα ψώνια μας, καταλήγουμε να αγοράσουμε πράγματα που δεν σκοπεύαμε ή ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που χρειαζόμαστε.
  • Προγραμματίστε τα γεύματα της εβδομάδας και μαγειρεύετε τον αριθμό των μερίδων που θα χρειαστείτε. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο για μαγείρεμα, χωρίστε το φαγητό σε μερίδες και αποθηκεύστε το στο ψυγείο ή στην κατάψυξη (ανάλογα με το πότε πρόκειται να το καταναλώσετε).
  • Όταν πηγαίνετε στο χασάπη ζητήστε του να χωρίσει τα είδη κρέατος σε ποσότητες σύμφωνες με τις ανάγκες της οικογένειας σας. Επίσης στη λαϊκή, μην κάνετε υπερβολές: είναι προτιμότερο να ψωνίσετε στην μέση της εβδομάδας μερικά έξτρα φρούτα και λαχανικά από το μανάβη, παρά να πετάξετε τρόφιμα που αγοράσατε «για να μην ξεμείνετε».
  • Προσοχή στα ευαίσθητα τρόφιμα: τυριά, αλλαντικά, γάλα και γιαούρτι συχνά χαλάνε σχετικά σύντομα. Επομένως είναι προτιμότερο να αγοράζετε μικρότερες ποσότητες πιο συχνά, από το να πετάτε ξινισμένα τρόφιμα.
  • Σωστή αποθήκευση τροφίμων: φροντίζετε τρόφιμα να αποθηκεύονται σε κατάλληλους χώρους (στο ψυγείο, στην κατάψυξη ή σε σκοτεινό, ξηρό μέρος ανάλογα με το είδος τους) και προσέχετε την επαφή τροφίμων όπως το ωμό κρέας, κοτόπουλο και ψάρι με φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

 

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc