Σαρακοστιανοί μεζέδες: τι να προτιμήσετε

Καθώς πλησιάζει η καθαρή Δευτέρα, όλοι σκεφτόμαστε το σαρακοστιανό τραπέζι και τους μεζέδες του. Είναι αλήθεια πως πρόκειται για μια ξεχωριστή ημέρα, καθώς τα νηστίσιμα έχουν την τιμητική τους, ενώ η ποικιλία και οι ιδιαίτερες γεύσεις δε λείπουν. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα σαρακοστιανά εδέσματα και τι έχει να μας προσφέρει το καθένα:

Θαλασσινά: πλούσια σε πρωτεΐνη, χαμηλά σε λιπαρά (ωστόσο περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά), αποδίδουν λίγες θερμίδες (εφόσον δεν είναι τηγανιτά) και περιέχουν ιώδιο, μη αιμικό σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Για να απορροφήσετε καλύτερα το σίδηρο τους, καταναλώστε τα θαλασσινά με κάποια πηγή βιταμίνης C, ενώ αν πρόκειται να τα τηγανίσετε, επιλέξτε ελαιόλαδο. Τα θαλασσινά περιέχουν διαιτητική χοληστερόλη, ωστόσο η περιστασιακή τους κατανάλωση ακόμα και από άτομα με υπερχοληστερολαιμία είναι αποδεκτή.

Ταραμοσαλάτα: περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β12 αλλά και αλάτι, λιπαρά και διαιτητική χοληστερόλη. Η ταραμοσαλάτα είναι πλούσια σε θερμίδες, κυρίως λόγω της περιεκτικότητας της σε ελαιόλαδο. Επομένως πρόκειται για «καλά» λιπαρά, ωστόσο θα πρέπει να τηρούμε μέτρο στην κατανάλωση της.

Λαγάνα: πηγή υδατανθράκων, η λαγάνα αποκτά «έξτρα» διατροφική αξία λόγω του σουσαμιού. Το σουσάμι αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, θειαμίνης, μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, χαλκού, και μαγγανίου.

Τουρσί: χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε αλάτι, το τουρσί έχει έντονη γεύση και για πολλούς «κόβει την πείνα».

Χαλβάς: τόσο του μπακάλη, όσο και ο σιμιγδαλένιος αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά, καθώς δεν περιέχει ζωικά λιπαρά, ενώ το σουσάμι στον μεν και οι ξηροί καρποί στον δε, τους προσδίδουν έξτρα διατροφική αξία, τηρουμένων πάντα των αναλογιών!

 

Καλά κούλουμα!

 

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc