Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: ο ρόλος της διατροφής

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια σοβαρή πάθηση η οποία έχει πολλές και δυσάρεστες συνέπειες για όσους το αντιμετωπίζουν. Μερικά από τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι:

• Συνεχής νοητική και σωματική κόπωση (εξάντληση)
• Δυσκολία στον ύπνο, κακή ποιότητα ύπνου
• Πόνοι στους μύες ή/και στις αρθρώσεις
• Πονοκέφαλοι, μειωμένη μνήμη και συγκέντρωση
• Συχνά συμπτώματα γρίπης (δέκατα, πονόλαιμος κλπ)
• Ναυτία, μετεωρισμός, στομαχόπονος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα
• Δυσανεξία σε αλκοόλ, καφεΐνη, τρόφιμα, φάρμακα

Η διάγνωση είναι αρκετά δύσκολη και πρακτικά γίνεται όταν τα συνδυάζονται τουλάχιστον μερικά από τα παραπάνω για περισσότερο από 3-4 μήνες, ενώ έχουν αποκλειστεί άλλα παθολογικά αίτια.

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να υποστηρίξει ένα άτομο με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, καλύπτοντας τις ανάγκες του σε μικρο και μακροθρεπτικά συστατικά. Επομένως, η ένταξη τροφίμων όπως το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, το άπαχο κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι, καθώς και το ελαιόλαδο μπορούν να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, ενώ ο καταμερισμός της τροφής σε μικρά και συχνά γεύματα δίνει περισσότερη ενέργεια και διευκολύνει την πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων. Παράλληλα, θα πρέπει να αποφεύγονται τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, καθώς και το φαγητό απέξω.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως παρόλο που όσοι πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο συχνά ακούν για τα οφέλη διαφόρων σχημάτων διατροφής (δίαιτα paleo, anti-candida, ομάδας αίματος), στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία απόδειξη για την αποτελεσματικότητα τους, επομένως δε χρειάζεται να καταφεύγουν σε τέτοιες λύσεις. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις είναι η πιο ασφαλής και κατάλληλη προσέγγιση. Ωστόσο επειδή τα άτομα αυτά πολλές δυσκολεύονται να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή, η χρήση μιας απλής πολυβιταμίνης μπορεί να τα βοηθήσει να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Μαρία Κολοτούρου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc