Το γάλα κάνει κακό στα οστά;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο έγκριτο περιοδικό BMJ έρχεται να ταράξει τα νερά σε έναν τομέα που μέχρι σήμερα υπήρχε σχετική βεβαιότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα που κατανάλωναν πάνω από τρία ποτήρια γάλα την ημέρα βρέθηκε να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων και ολικής θνησιμότητας. Τα δεδομένα προήλθαν από δύο Σουηδικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν γυναίκες και άνδρες οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και παρακολουθήθηκαν περίπου για 20 χρόνια. Οι Σουηδοί επιστήμονες απέδωσαν τα ευρήματα της μελέτης τους στο οξειδωτικό στρες που θεωρητικά προάγει η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών μέσω της D-γαλακτόζης, ενός σακχάρου που περιέχεται στο γάλα. Ωστόσο, μη βιαστείτε να πετάξετε το γάλα που έχετε στο σπίτι. Καταρχήν η μελέτη αυτή έγινε στη Σουηδία, επομένως το επίπεδο υγείας, ο τρόπος ζωής και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες εμποδίζουν τη γενίκευση των αποτελεσμάτων σε άλλους πληθυσμούς. Παράλληλα, υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες οι οποίοι δεν ελήφθησαν υπόψη και ενδέχεται να επηρέασαν τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στη Σουηδία γίνεται εμπλουτισμός του γάλακτος με βιταμίνη Α, η αυξημένη πρόσληψη της οποίας έχει συσχετιστεί με κατάγματα. Επίσης, η συλλογή των δεδομένων βασίστηκε σε ερωτηματολόγια τα οποία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο σωστά συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες. Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και οι ίδιοι οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι τα ευρήματα τους είναι πρώιμα και ο σχεδιασμός της μελέτης τους ακατάλληλος για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αιτιολογία της σχέσης που παρατηρήθηκε.

Μαρία Κολοτούρου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc