Τσάι και εσπεριδοειδή κατά του καρκίνου των ωοθηκών

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, οι γυναίκες που καταναλώνουν μαύρο τσάι ή χυμό εσπεριδοειδών, φαίνεται να κερδίζουν προστασία κατά του καρκίνου των ωοθηκών. Η μελέτη συμπεριέλαβε 171,940 γυναίκες ηλικίας 25-55 ετών που παρακολουθήθηκαν για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη που διερεύνησε αν η συνήθης κατανάλωση διαφορετικών ειδών φλαβονοειδών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις ωοθήκες. Ειδικότερα, η κατανάλωση δύο φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα συσχετίστηκε με 31% μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης αυτής της μορφής καρκίνου. Το όφελος υγείας φαίνεται να οφείλεται στα φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, οι οποίες φαίνεται να σχετίζονται με την ανάπτυξη όγκων. Στη κατηγορία των φλαβονοειδών ανήκουν οι φλαβονόλες (που περιέχονται στο τσάι, στα κόκκινα φρούτα, στα μήλα και στα σταφύλια) και οι φλαβανόνες (που υπάρχουν στα εσπεριδοειδή και στους χυμούς τους). Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά αυτά νέα, αναμένεται να διερευνηθούν περαιτέρω από νέες μελέτες που θα επαληθεύσουν τα ευρήματα και θα εξετάσουν τους ακριβείς μηχανισμούς δράσης.

 

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

 

Πηγή:

Cassidy A, Huang T, Rice MS, Rimm EB, Tworoger SS. Intake of dietary flavonoids and risk of epithelial ovarian cancer. Am J Clin Nutr. 2014 Nov;100(5):1344-51