Υγιεινή διατροφή & junk food. Ποια η σχέση τους;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Αυστραλία, το junk food όχι μόνο οδηγεί σε αυξημένο βάρος, αλλά μπορεί να μειώσει την όρεξη για νέα τρόφιμα, μια συμπεριφορά που σχετίζεται με την ισορροπημένη διατροφή.

Η μελέτη έγινε σε ποντίκια τα οποία αρχικά εκπαιδεύτηκαν έτσι ώστε να συσχετίζουν με συγκεκριμένα ηχητικά σήματα την κατανάλωση ενός τροφίμου, και να το αποφεύγουν όταν είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα από αυτό. Αυτή είναι μια εγγενής λειτουργία που έχουν τα περισσότερα ζώα, η οποία συμβάλλει στην υιοθέτηση πιο ισορροπημένων διαιτητικών συνηθειών.

Στη συνέχεια, μετά από δύο εβδομάδες πρόσβασης σε τρόφιμα τύπου junk food, τα ποντίκια αύξησαν το βάρος τους κατά 10% και η διατροφική συμπεριφορά τους άλλαξε δραστικά. Ειδικότερα, έγιναν αδιάφορα για τα τρόφιμα τα οποία επέλεγαν να φάνε, ενώ δεν απέφευγαν εκείνα που είχαν εκπαιδευτεί να αποφεύγουν μετά από μεγάλη κατανάλωση.

Οι συγγραφείς του άρθρου θεωρούν ότι οι δράσεις του junk food στον άνθρωπο είναι αντίστοιχες: μετά από μεγάλη έκθεση στα τρόφιμα αυτά, χάνεται ο έλεγχος κατανάλωσης τους, καθώς και το ενδιαφέρον για νέα τρόφιμα, πιθανότατα μέσω ειδικών δράσεων σε κανάλια του εγκεφάλου που σχετίζονται με το κέντρο ανταμοιβής.

Δεδομένων των πολύ υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας και της διαθεσιμότητας junk food, αναμένουμε νέες μελέτες που θα ρίξουν περισσότερο φως στους παραπάνω μηχανισμούς, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν και νέες οδοί στην αντιμετώπιση της νέας αυτής μάστιγας.

 

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

 

Πηγή:

Amy C. Reichelt, Margaret J. Morris, R. F. Westbrook. Cafeteria diet impairs expression of sensory-specific satiety and stimulus-outcome learning. Frontiers in Psychology, 2014; 5 DOI: 10.3389/fpsyg.2014.00852