Cheat day: Ποικιλία θαλασσινών

Τώρα το καλοκαίρι, μια ποικιλία θαλασσινών με ουζάκι δίπλα στο κύμα αποτελεί μια ιδιαίτερα δελεαστική πρόταση. Ωστόσο με τις θερμίδες τι γίνεται; Όπως έχουμε ξαναπεί, η παρέκκλιση από την αυστηρά υγιεινή διατροφή όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αντιθέτως επιβάλλεται περιστασιακά, έτσι ώστε να δίνουμε στον οργανισμό μας την απόλαυση που λαχταράει, και μάλιστα αυτό θα πρέπει να γίνεται χωρίς τύψεις. Όταν λοιπόν κρατάμε τη συχνότητα σε λογικά επίπεδα, και είμαστε προσεκτικοί «εκατέρωθεν», μπορούμε άνετα να απολαύσουμε την ποικιλία θαλασσινών, έχοντας κατά νου και τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά που έχει να μας προσφέρει:

  • Οστρακοειδή και μαλάκια: εδώ ανήκουν τα μύδια, τα στρείδια και οι γυαλιστερές καθώς και οι γαρίδες, τα καλαμάρια, οι σουπιές και το χταπόδι. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιώδιο και σελήνιο. Μπορεί να έχουν αρκετή διαιτητική χοληστερόλη, ωστόσο αυτή δε φαίνεται να επηρεάζει τόσο τη χοληστερόλη αίματος αφού δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό. Επίσης είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, εφόσον δεν είναι τηγανιτά.
  • Ψάρια: τα ψάρια είναι και αυτά πλούσια σε πρωτεΐνη, καθώς και σε βιταμίνες Β12, Β6, νιασίνη, φώσφορο, μαγνήσιο και σελήνιο. Ειδικά τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία προσφέρουν διάφορα οφέλη υγείας στο καρδιαγγειακό σύστημα, στη λειτουργία του εγκεφάλου και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επομένως ακόμα και αν πολλά από τα παραπάνω θαλασσινά είναι τηγανιτά, έχουν να προσφέρουν διάφορα θρεπτικά συστατικά, άρα όταν θελήσετε να κάνετε την «αμαρτία» κάντε τη χωρίς τύψεις, αρκεί αυτό να μη γίνεται συστηματικά!

 

Πιρουνάκια: 4.5/5

 

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc