Καλοκαίρι και αφυδάτωση πάνε μαζί;

Είναι γνωστό πως ο ανθρώπινος οργανισμός  μπορεί να αντέξει αρκετές εβδομάδες χωρίς φαγητό αλλά μόλις λίγες ημέρες χωρίς νερό…

 

Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι ιδιαίτερα σημαντική όλο το χρόνο τόσο για τη σωματική όσο και την πνευματική μας υγεία. Και είναι λογικό αφού περίπου το 45-75% του σώματος, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τη δομή του αποτελείται από νερό.

 

Αντίστοιχα, και οι ημερήσιες ανάγκες του κάθε ατόμου σε υγρά ποικίλουν σύμφωνα με τις συνήθειες του ατόμου και τις συνθήκες ζωής του. Οι συστάσεις που αφορούν την ημερήσια πρόσληψη υγρών ορίζουν τα 30-35ml υγρού ανά κιλό σωματικού βάρους ως επαρκή ποσότητα για άτομα που ζουν σε περιβάλλον με ήπιες θερμοκρασίες. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, όπως για παράδειγμα τώρα το καλοκαίρι, οι ανάγκες για πρόσληψη υγρών είναι περισσότερο αυξημένες.

 

Το ανθρώπινο σώμα έχει διάφορους τρόπους να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του. Ένας από αυτούς είναι η εφίδρωση, δηλαδή η παραγωγή ιδρώτα από τους αδένες του δέρματος. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξωτερική θερμοκρασία, τόσο πιο έντονη είναι και η εφίδρωση για την επίτευξη της θερμορύθμισης. Δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα αδυνατεί να αποθηκεύει νερό, το ρίσκο αφυδάτωσης, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι ιδιαίτερα υψηλό. Η έντονη εφίδρωση που παρατηρείται στις υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την επιπλέον απώλεια υγρών μέσω της διούρησης, είναι δύο κύριοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην αφυδάτωση.

 

Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, είναι σημαντική η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, κάτι το οποίο σύμφωνα με τη διαιτολόγο, διατροφολόγο, Ελίνα Ασημακοπούλου μπορεί να αποφευχθεί με:

 

Αυξημένη πρόσληψη υγρών: Κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού χρειάζεται την παρουσία νερού προκειμένου να λειτουργήσει φυσιολογικά. Η επαρκής κατανάλωση νερού και άλλων υγρών είναι απαραίτητη για την αποφυγή της αφυδάτωσης. Τους καλοκαιρινούς μήνες η ανάγκες του οργανισμού για υγρά αυξάνονται στα τουλάχιστον 2 λίτρα ημερησίως, ποσότητα που μπορεί κανείς να καταναλώσει πίνοντας νερό, χυμούς και ροφήματα και τρώγοντας άφθονα φρούτα, λαχανικά και σούπες. Η πρόσληψη υγρών οφείλει να γίνεται ανεξάρτητα από το αν υπάρχει το αίσθημα της δίψας ή αν ακολουθείται κάποια φυσική δραστηριότητα.

 

Περιορισμένη κατανάλωση καφέ και αλκοολούχων ροφημάτων: Τόσο ο καφές όσο και το αλκοόλ έχουν διουρητική δράση. Η αυξημένη κατανάλωσή τους προκαλεί έντονη διούρηση, κάτι που σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία μπορεί να καταλήξει σε αφυδάτωση.

 

– Πρόσληψη ηλεκτρολυτών: Οι ηλεκτρολύτες βρίσκονται στον ενδοκυττάριο και στον εξωκυττάριο χώρο και έχουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας νερού στο σώμα. Επιπλέον, η παρουσία επαρκούς ποσότητας νερού και ηλεκτρολυτών στο σώμα μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση κούρασης, “πιασίματος”, πρηξίματος ή ακόμα και κράμπας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η πρόσληψη ηλεκτρολυτών μπορεί να γίνει στο σπίτι, αναμειγνύοντας λίγο χυµό λεµονιού, 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και 1 πρέζα αλάτι σε ένα ποτήρι νερό.

 

Μήπως όμως υπάρχει ευκολότερη και γρηγορότερη επιλογή; Οι ηλεκτρολύτες της Lanes για παράδειγμα, οι οποίοι συνδυάζουν επιπλέον βιταμίνες Β, C και Ε και μέταλλα για την άμεση αποκατάσταση και ενίσχυση του οργανισμού. Είναι διαθέσιμοι σε αναβράζουσα μορφή που παροτρύνει την κατανάλωση νερού και σε υπέροχη γεύση πορτοκάλι! Η ιδανική επιλογή για το Καλοκαίρι!